De blog met alle horeca trends

Eten Tips

Het belang van HACCP, wat zijn allergenen en hoe belangrijk is dit voor de horeca

Om de voedselveiligheid van gasten, cliënten of klanten te kunnen garanderen, is het voor bepaalde branches sinds 1995 verplicht om eten te bereiden volgens vaste richtlijnen, namelijk de HACCP horeca. Bij het verwerken van voedsel heeft het eten al een heel traject afgelegd.
Voedselveiligheid begint om die reden al bij de ontvangst.

De processen

Alle processen die komen kijken bij het bereiden van voedsel dienen aan strikte voorwaarden te voldoen.

Er zijn processen beschreven voor de volgende onderdelen:

  • ontvangst van de goederen
  • de bereiding
  • de productie
  • het verpakken
  • de opslag
  • het transport van voedingsmiddelen

Punten waarop bij het HACCP-plan wordt gecontroleerd, zijn onder meer: temperatuurbeheersing, persoonlijke hygiëne en kruisbesmetting.
Pas als volgens de HACCP-regels wordt gewerkt door de betreffende bedrijven, kan worden gesteld dat ze in staat zijn om voedsel veilig te produceren.

HACCP Horeca
De Hygiënecode die in Nederland het meest gebruikt wordt, is de Hygiënecode voor de Horeca. Hierin wordt uitgebreid beschreven wat de gevaren zijn die op de loer liggen bij de processen, die worden doorlopen bij het bereiden van voedsel. Als volgens de richtlijnen uit deze code wordt gewerkt, is voldaan aan de wettelijke voorschriften die zijn opgesteld voor voedselveiligheid.

Gedegen kennis HACCP is van groot belang
Door de wettelijke verplichting, die geldt bij het bereiden van voedsel, is gedegen kennis van groot belang. Om de juiste informatie goed te beheersen, is een training de juiste manier om dit onder de knie te krijgen. Hierbij wordt aandacht besteed aan productieprocessen, basisvoorwaarden, maar ook kritische controlepunten.

Zo krijgt men ook informatie over punten van controle die een inspecteur van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit toepast.Pas als na de training een afsluitende toets wordt gehaald, krijgen de deelnemers een HACCP certificaat.
Dit certificaat geldt als geldig bewijs dat aan de wettelijke verplichting voor voedselveiligheid is voldaan.

Aandacht voor allergenen
Op het gebied van voedselveiligheid vormt aandacht voor allergenen horeca ook een belangrijk onderdeel. Voor horecaondernemers is dit onderdeel eveneens verplicht.

Zo is ondernemer zelf aansprakelijk voor een klant die klachten krijgt door:

  • een allergie
  • voedselintolerantie
  • besmet voedsel

Een verzekeraar kan een declaratie weigeren als blijkt dat de horecaondernemer niet heeft gehandeld volgens de HACCP horeca richtlijnen. De schade, die voortvloeit uit klachten van onder andere allergenen horeca, komt dan voor rekening van de ondernemer.

 

Dit vind je misschien ook leuk...