De blog met alle horeca trends

Interieur Overig

Hoe werkt infrarood verwarming precies?

Om te begrijpen hoe infrarood verwarming werkt, moet je eerst snappen wat infrarood precies is. Infrarood is een straling die warmte als het ware doorgeeft. Je voelt de warmte van de zon door zijn stralen. Je zou kunnen zeggen dat infraroodstralen warmtestralen zijn. De techniek die wordt ingezet voor infrarood panelen gebruikt elektriciteit en zet deze om in warmtestralen. Deze warmtestralen kun je heel gericht afstellen in je huis of bedrijfspand omdat de techniek eerst oppervlakten verwarmt en dan pas de ruimte. Zo heb je het dus een stuk sneller warm vergeleken bij een ruimte die wordt verwarmd met een CV-ketel.

Massale warmte in huis met infrarood verwarming

Simpel gezegd is alles wat je aan kan raken een massa: het is opgehoopte energie. De techniek van infrarood verwarming is erop gericht om massa te verwarmen in plaats van de lucht. Dat gebeurt doordat de energie van infraroodstraling wordt omgezet in een zogenoemde C-straling. Deze straling werkt als een soort warmtemagneet op massa’s en voorwerpen. Als je dus verwarmt met infrarood zou je dus kunnen zeggen dat jouw lijf dus als een magneet werkt voor zonnewarmte.  Je kan je lijf per slot van rekening aanraken, wat het ook een massa maakt. Zo ben je pas echt het zonnetje in huis!

Geen verplaatsing van lucht en stof

In tegenstelling tot een reguliere verwarming, maakt een infrarood verwarming geen gebruik van een techniek die gebaseerd is op het veelvoudig verplaatsen van lucht. Bij luchtverplaatsing wordt de lucht droger en wordt er relatief veel stof verplaatst. Niet zo fijn als je een stofallergie hebt. Maar dat probleem kan dus snel opgelost zijn als je verandert van je manier van verwarmen. Zo kun je comfortabel in je luie stoel zitten zonder dat je steeds weer last krijgt van die nare niesbuien.

Dit vind je misschien ook leuk...